12 september 2024

14:00 – 17:00 uur, met borrel na afloop

New Babylon Conference Centre in Den Haag

 

Leveringszekerheid, wetgeving, markttoegang en een gelijk speelveld zijn belangrijke thema’s voor duurzame internationale handel gericht op voedselzekerheid. Het doel van deze bijeenkomst is een gezamenlijke agenda te ontwikkelen hoe we de continuïteit en verdere verduurzaming van internationale agrofood handelsketens waarborgen, inclusief de daarvoor benodigde ondersteuning vanuit de overheid.

Allard Castelein, voormalig Algemeen Directeur Havenbedrijf Rotterdam en Speciaal Vertegenwoordiger Grondstoffenstrategie, Ministerie van Economische Zaken, zal ingaan op wat er nodig is voor leveringszekerheid en duurzame agrofood ketens, en welke rol Nederland verder kan spelen.

Verder zullen we de rol van het bedrijfsleven bespreken, en het hebben over de verwachting van samenwerking, in Nederland, in waardeketens en in partnerlanden. Welke acties zijn nodig voor leveringszekerheid in Nederland en wereldwijd; en voor beleid en wetgeving waarvan ook de uitvoering goed op orde is? Wat is nodig qua overheidsinstrumentarium? Hoe versterken we publiek-private samenwerking?

  • 12 september 2024
  • Programma & Sprekers
    More info
  • Locatie
    More info
  • Georganiseerd door VNO-NCW en IDH

Nederland is een cruciale partner van vele en grote landen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. De kracht van dit partnerschap zit in het combineren van handel en hulp. Wij beschikken over een sterke voedselverwerkende industrie, die productie van eigen bodem koppelt met de invoer, verwerking, en wederuitvoer van grondstoffen uit heel de wereld. En door samenwerking met leveranciers in die landen, bieden wij unieke landbouwkennis en ervaring aan.

Deze specifieke combinatie maakt dat de levering van de grondstoffen is gewaarborgd, lokale en nationale economische ontwikkeling wordt gestimuleerd terwijl deze is geproduceerd met respect voor mens en milieu en voldoet aan de kwaliteitsstandaarden hier. Zo bestendigen wij de relaties met partners in de gehele waardeketen.

In de bijeenkomst op 12 september bundelen we kennis en ervaring van ondernemers, maatschappelijke organisaties, overheid, investeerders en kennisinstituten om tot een gezamenlijk concreet Actieplan te komen, waarbij de combinatie handel en hulp ook in de toekomst werkt voor het Nederlandse verdienvermogen in de internationale agrofood keten.

Dit is een invite-only event. Mocht u interesse hebben om deel te nemen, kunt u emailen naar: noreply@events.idhtrade.org

Programma

14:00 uur Ontvangst met koffie en thee
14:15 uur Welkom door Irene Linthorst, beleidsdirecteur VNO-NCW en Daan Wensing, CEO IDH.

Introductie door Marchel Gerrmann, Directeur Duurzame Economische Ontwikkeling en Ambassadeur voor Bedrijfsleven en Ontwikkelingssamenwerking, Ministerie van Buitenlandse Zaken

14:50 uur Wat is er nodig voor leveringszekerheid en duurzame agrofood ketens? Welke rol kan Nederland verder spelen?

Allard Castelein, voormalig Algemeen Directeur Havenbedrijf van Rotterdam en Speciaal Vertegenwoordiger Grondstoffenstrategie

15.10 uur Wat is de rol van het bedrijfsleven? Wat verwachten zij van samenwerking, in Nederland, in waardeketens en in partnerlanden?

Gesprek tussen: Kees Rijnhout, Eigenaar Jaguar, the Fresh Company; Frans Claassen, Directeur MVO de ketenorganisatie voor oliën en vetten; Kenneth Timmermans, General Manager The Netherlands JDE Peet; Rianne van Doeveren, General Manager Tony’s Open Chain

15:50 uur Break-outs:
Wat zijn de uitdagingen en kansen? Welke acties zijn nodig voor leveringszekerheid in Nederland en wereldwijd; en voor beleid en wetgeving waarvan ook de uitvoering goed op orde is? Wat is nodig qua overheidsinstrumentarium? Hoe versterken we publiek-private samenwerking?
16:50 uur Wrap up
17:00 uur Borrel en gelegenheid tot netwerken

Locatie

New Babylon Conference Centre in Den Haag